Sonnenschein, Antje

Antje Sonnenschein

Antje Sonnenschein is geboren in 1952 in Lilienthal (bij Bremen) in Duitsland.

Opgroeiend in een landelijke omgeving nabij het kunstenaarsdorp Worpswede, kwam ze al vroeg in aanraking met de kunst. Ze neusde graag rond bij de vele ateliers in het plaatsje en legde zo haar eerste contacten bij kunstenaars als Paula Becker Modersohn en Otto Modersohn. Deze ontmoetingen alsmede de werken van Duitse expressionisten die ze in de huizen van haar vrienden zag hangen, gaven haar de artistieke wortels en inspiratie om ook zelf de kunstwereld in te gaan.

Na de middelbare school en een beroepsopleiding tot etaleur, startte ze in 1972 met de kunstopleiding bij de Kunsthochschule in Bremen. Op 24 jarige leeftijd kwam ze naar Nederland om ook de kunstacademie Minerva in Groningen te kunnen gaan volgen.

In Nederland is ze gebleven en ook getrouwd.

Inspiratiebronnen

In het werk van Antje zie je de liefde voor het landschap terug. Het Groninger landschap en het Reitdiep gebied, maar ook de weidse Noord-Duitse ouderlijke thuisomgeving, de Friese landerijen, wateren en wadden zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor haar schilderijen. Het Hogeland – de plek waar ze nu woont – boeit haar iedere dag opnieuw en is haar meest favoriete schildersplek.

“Ik vind het Hogeland geweldig en heb er ook genoeg aan. Er zijn andere mooie gebieden, maar dit stukje aarde blijft inspirerend. Ik ga iedere dag op pad, naar Lauwersoog, naar Eenrum, over de dijken, langs de kwelders. Het geeft me rust. Het wordt gezien als leeg, ruig, de elementen hebben er vrij spel, maar ik zie vooral de schoonheid.”
– Antje

De stijl

Antje’s grote voorbeelden zijn Emil Nolde, de Fauvisten en de Duitse expressionisten, wat je zeker terug ziet in het werk van Antje. De kleuren, de vormen, de uitgestrektheid van het land, de boerderijen, de sfeer van de seizoenen…. Antje ziet niet alleen haar omgeving, ze voelt het! Intens beleeft ze de kleuren, sferen en elementen en schildert van hieruit haar werk. Ze hanteert krachtige en duidelijke kwast-streken, en geeft daarmee een levendige kleur-, licht- en sfeeruitbeelding van haar onderwerp.

“In de kleuren laat ik me leiden door emoties en niet door de werkelijkheid. Als ik blauw zie in een koolzaadveld, dan is dat mijn beleving. Die kleuren, dat voel ik. Wat ik schilder is hoe het volgens mij moet zijn.”
– Antje

Met haar schilderijen wil Antje de toeschouwer uitnodigen om zelf in de sfeer van het schilderij te stappen en het te beleven. Haar Noord-Nederlandse landschappen liggen in de lijn van de schilders in Worspwede en de Nederlandse gelijkgezinden die zich verenigden in de Groningse schildersvereniging De Ploeg.

Expositie en verkoop.

Haar werk wordt geëxposeerd bij bekende galeries in Nederland en Duitsland, waaronder Het Raadhuis te Eenrum,  Lauswolt te Beetsterzwaag, Art du Nord te Groningen en Mebius te Noordhorn.

Een deel van haar schilderwerken zijn ook als giclée uitgebracht. Deze worden in een gelimiteerde oplage verkocht via kunstwinkels in Nederland, waaronder Stips.


    GEEN RESULTATEN.