Sterkenburg, Peter J.

Peter J. Sterkenburg

De Friese kunstenaar Peter Sterkenburg (1955-2000) heeft zich – na een korte periode op de kunstacademie Ubbo Emmius in Leeuwarden te zijn geweest – voornamelijk autodidactisch ontwikkeld. Zijn talent was niet geheel onopgemerkt gebleven. Al gedurende zijn leven vonden zijn schilderijen gretig aftrek bij lieden van over de hele wereld. Onder zijn klanten zaten diverse beroemde mensen en organisaties, zoals b.v. Donald Trump, de Holland America Lijn, Smit Internationale en de Stichting Maritiem Erfgoed, die met veel plezier één of meerdere ‘Sterkenburgs’ hebben aangeschaft.

Doordat zijn werk zo populair was, waren zijn schilderijen vrijwel altijd al verkocht voordat ze klaar waren.  De waardering die zijn werk oogstte, gaf hem plezier, maar door zijn bescheiden karakter bleef hij liever op de achtergrond. Hij had helemaal geen behoefte aan publiciteit en hierdoor was hij alleen in een kleine kring kunstkenners bekend en heeft het grote publiek hoogstwaarschijnlijk nog nooit van hem gehoord.

Toch was Sterkenburg zonder twijfel één van de voornaamste Nederlandse maritieme schilders van de 20e eeuw.  Zijn realistische schildersstijl was subliem en leek sterk op die van bekende voorgangers uit de 17e eeuw. Aanvankelijk waren zijn doeken wat donkerder in uitstraling, maar nadat hij verschillende malen in het Verre Oosten is geweest, werden zijn werken wat lichter van aard.


    Toont 1 resultaat