Het geheim van de Blauwe Engel

“Hoe zit dat nou toch?” vroeg laatst een klant in onze winkel. “Op die schilderijen staan rode treinen afgebeeld en jullie noemen ze Blauwe Engel?” Ja, dat klopt, zo heten ze inderdaad en dat is geen vergissing. Er zit namelijk een verhaal aan vast:

Voor het geheim van de Blauwe Engel moeten we eerst even een stukje de geschiedenis in duiken.In 1954 werd er door de Nederlandsche Spoorwegen een speciaal type trein ontwikkeld. Het waren deseltreinen met een opvallend blauwe kleur. Op de neus van deze treinen stond een logo met 2 vleugels. Vanwege deze opvallende details werden de treinen in de volksmond al snel Blauwe Engel genoemd.

Nieuwsfragment uit deze periode:
“De Blauwe Engel noemt men in spoorwegkringen het nieuwe diesel-electrisch motorrijtuig, dat met ingang van de zomerdienst op de niet-geëlectrificeerde baanvakken zal verschijnen. En die bijnaam is zeker niet misplaatst, want behalve dat de kleur van dit nieuwe materieel geparenteerd is aan het blauw van de hemel, is de gang van deze treinstellen, inzonderheid natuurlijk op de sterke baan, als op vleugelen.”

In de jaren zestig echter wilde de NS één uniforme kleur voor alle types treinen en zijn alle Blauwe Engelen in het rood overgeschilderd. Maar de bijnaam Blauwe Engel is altijd gebleven. Tussen 1975 en 1986 werden de Blauwe Engelen vervangen door het nieuwste dieselhydraulisch materieel, de Wadlopers. De meeste Blauwe Engelen zijn gesloopt, enkele zijn verbouwd en slechts een paar zijn bewaard gebleven. Meer info vind je op Wikipedia.

Vereeuwigd op het doek
Deze historische treinen hebben kunstschilder Rein Pol geïnspireerd tot het maken van een serie schilderijen van de Blauwe Engel in de vier seizoenen. Vanuit zijn woning heeft Pol zicht op de spoorlijn Groningen – Roodeschool en ontstond zijn liefde voor de treinen. Nadat hij zich als kunstschilder gevestigd had, was het dan ook niet verwonderlijk dat de treinen een belangrijk onderwerp in zijn oeuvre vormden. Deze mooie schilderijen van Rein Pol zijn als giclée uitgevoerd in twee formaten, in een gelimiteerde oplage.

Blauwe Engel Spoordijk - Rein Pol - giclee
Blauwe Engel Zomer
Blauwe Engel Winter - Rein Pol - giclee
Blauwe Engel Winter
Blauwe Engel Lente - Rein Pol - giclee
Blauwe Engel Lente
Blauwe Engel Herfst - Rein Pol - giclee
Blauwe Engel Herfst
[mc4wp_form id="10369"]