Een mooi kunstwerk, maar niet de juiste kleur?

Misschien herken je dit... je ziet een prachtigs schilderij en raakt er op slag helemaal verliefd op! Maar o jee.... het kunstwerk heeft niet de juiste kleur en zal zeker niet passen in je interieur.

Wat nu? Laat je het nu aan je neus voorbij gaan? Of ga je met behulp van onderstaande tips het schilderij toch een plaatsje geven in je interieur? Aan de hand van fotovoorbeelden willen we laten zien hoe je met een paar eenvoudige hulpmiddelen je toekomstige kunstwerk kunt laten matchen met de rest van je interieur.

Voorbeeld 1:

In dit roze-paarse interieur zou je normaal gesproken niet zo snel iets met rood er bij gaan doen.

Maar wat gebeurt er nu als je bij dit warmrode schilderij van de A-Toren van Annemiek Vos een knalrode lamp er bij gaat zetten? Plots - door toevoeging van die ene accessoire - matcht het schilderij in de omgeving. Zou je verder in je huis bijvoorbeeld nog een mooie vaas met rode bloemen neerzetten en in een andere hoek bijvoorbeeld een rode poef, dan komt de hele woonkamer in harmonie met het schilderij.

Met relatief weinig inspanning en investering heb je zo een compleet nieuwe outlook gecreëerd en kun je toch genieten van het schilderij dat je zo aansprak.

 

Voorbeeld 2:

Dit voorbeeld is nog duidelijker dan het vorige. Dit interieur was vrij rustig gehouden in zwarte, grijze en witte kleurtonen. Het is een mooi geheel. Het is het soort interieur dat we veel zien in huiskamers, omdat het veilig is, je niet bang hoeft te zijn dat het niet lijkt en er volop keuze aan meubilair is wat je er mee kan combineren.

In eerste instantie zou je niet verwachten dat in een stemmig grijs een knalblauw schilderij mooi zal lijken. Toch is er hier, door alleen kussentjes in dezelfde kleur als het schilderij er bij te kopen, een smaakvolle combinatie gemaakt en staat het schilderij prachtig in de ruimte.

Deze truc is natuurlijk eenvoudig uit te halen met elk soort schilderij dat je in een rustige witte of grijze omgeving plaatst. Zaak is wel dat je de kussentjes altijd in hetzelfde gezichtsveld laat vallen als dat je naar het schilderij kijkt. Zou het er te ver vanaf komen, dan gaat het harmonische effect verloren. Je kan de kleurtoon nog doorzetten door bijvoorbeeld het plaatsen van kaarsen in dezelfde kleur of het neerzetten van een mooie schaal.

Het schilderij in dit voorbeeld is overigens Flair van het Zuiden van Christa Ohland.

 

Voorbeeld 3:

Hier is gekozen voor een wat drastischer oplossing. Het mooie zonnige schilderij White Poppy van Rose Lamparter draagt behoorlijk wat groen in zich en dat is vaak een kleur waar mensen voor terug deinzen. Maar wist je dat groen een van de meest vriendelijke kleuren in een interieur is? Het zorgt voor rust en balans.

Door in deze situatie de wand achter het schilderij in een soortgelijke kleur te schilderen, creëer je een groots en spectaculair effect!
Toegegeven... je hebt hier wat lef voor nodig, maar als je het aandurft kun je met 1 middagje schilderen een bepaalde hoek van je huiskamer compleet omtoveren in een nieuwe sfeer. Door slechts het kleuraccent op één wand aan te brengen kun je de rest van de woonkamer rustig houden en krijg je het meest mooie effect.

Groen is overigens een kleur die mooi combineert bij alle rustige kleuren: bij natuurtinten, bij grijs, bij zwart en bij wit, maar zelfs in combinatie met blauw kan groen erg mooi uitkomen.