De inlijstmogelijkheden

soorten lijsten | andere lijst kiezen | hoe werkt het inlijsten

 

Alle giclées, schilderijen en reproducties uit de collectie kunnen voorzien worden van een omlijsting wat sierwaarde en extra bescherming geeft aan uw kunstwerk. Het aantal soorten lijsten is enorm, maar zijn onder te verdelen in baklijsten en profiel(sier-)lijsten:

* Al het inlijstwerk wordt voor ons verzorgd door Atelier & Lijstenmakerij Vorm & Leegte.

Soorten lijsten

 

1. Baklijsten standaard

Het meest voorkomende type lijst wat er omheen kan heet baklijst. Dat is een lijst waarbij het kunstwerk iets verdiept in de bak van de lijst ligt, met wat ruimte tussen het werk zelf en de zichtrand van de lijst. Het is een type frame wat kunst erg mooi doet uitkomen.

Deze lijst is van hout en leveren we standaard in het zwart, blank, wit of zwart met zilverfront. Het heeft een zichtrand van 1 cm (10mm).

Deze lijst staat standaard ook als keuzemogelijkheid genoemd bij de giclees en reproducties in onze webwinkel. Je kan deze lijsten gelijk meebestellen met je kunstwerk.

Houten baklijst zwart
Houten baklijst naturel
Houten baklijst wit

2. Speciale baklijsten

Naast deze lijsten, zijn er ook veel variaties op de baklijst beschikbaar, zoals bredere, hogere of bijvoorbeeld lijsten met een gouden front. Wilt u hier voorbeelden van zien bekijk dan eens de volledige collectie op de website van Atelier Vorm & Leegte. Door onze samenwerking kunt u bij ons het opgespannen giclée bestellen en bij het lijstenatelier de gewenste baklijst. We zorgen er dan voor dat het compleet in de gewenste uitvoering voor u klaargemaakt wordt.

3. Sierlijsten

Een ander type lijst is er één waarbij het opgespannen kunstwerk strak in de lijst komt en dmv beugeltjes of spielatplaatjes aan de achterkant wordt vastgezet. Hierbij verdwijnt de ruimte tussen het doek en de lijst en sluit de sierlijst dus direct aan op het kunstwerk.

Deze lijsten worden altijd op maat gemaakt. Afhankelijk van de dikte en breedte van de gekozen lijst wordt het ophangsysteem soms aan de lijst  en soms aan het frame bevestigd. Omdat met dit systeem de lijstmogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn, verwijzen we u graag naar de collectie op de website van Atelier Vorm & Leegte.

Een kunstwerk MET ANDERE lijst LATEN UITVOEREN

Heeft u bij ons een mooi giclée, schilderij of reproductie gezien en wilt u die graag in een andere lijst laten uitvoeren? Volg dan de onderstaande stappen.

DE STAPPEN

Om iets met een andere lijst uit te laten voeren ga je als volgt te werk:

Stap 1        Je bestelt het kunstwerk in de uitvoering: 'opgespannen op frame'

Stap 2        Ga naar de lijstenafdeling van Atelier Vorm & Leegte en zoek daar de lijst van jouw keuze uit.

Stap 3        Geef bij de lijstbestelling dezelfde maten op als het kunstwerk dat je besteld hebt en geef aan dat het een combinatiebestelling is.

Stap 4        Wij gaan beide bestellingen combineren en leveren het ophangklaar aan je uit.

PS. Het is ook mogelijk real live een lijst te kiezen via een online videobelafspraak of door een bezoek te brengen aan de lijstenmakerij. Maak een afspraak.

Het inlijsten

Als u een keuze heeft gemaakt voor een lijst, gaan we deze voor u maken of bestellen.
Het inlijsten zelf gebeurt vervolgens in twee fasen.

De eerste fase is dat het doek opgespannen wordt op een houten frame (spieraam). Hiermee krijgt het doek stevigheid, komt het mooi strak te liggen en krijgt het de juiste maat Het doek wordt zo opgespannen dat de afbeelding van het giclée mooi doorloopt  op de zijkant en de bevestigingsnieten aan de achterzijde van het kunstwerk komen te zitten. Soms is de zijkant gespiegeld (bij giclées), maar soms ook is de zijkant meegeschilderd (bij originele werken). Het voordeel van een mooie zijkant is dat het kunstwerk ook zonder lijst mooi aan de muur zal staan.

De tweede fase is dat het complete opgespannen doek in de uitgekozen lijst wordt geplaatst. Dit gebeurt (afhankelijk van het type lijst) door middel van schroeven, een kliksysteem met beugeltjes of met spielatplaatjes. Als het doek vast in de lijst zit wordt het ophangmechanisme eraan bevestigd en - indien van toepassing - het certificaat op de achterkant vastgemaakt.