De inlijstmogelijkheden

soorten lijsten | het inlijsten | andere breedte | andere kleur | persoonlijk advies

 
Alle giclées, schilderijen en reproducties uit de collectie kunnen voorzien worden van een omlijsting wat sierwaarde en extra bescherming geeft aan uw kunstwerk. Het aantal soorten lijsten is enorm, maar zijn onder te vertellen in twee hoofdsoorten:

1. Baklijst

Het meest voorkomende type lijst wat er omheen kan heet baklijst. Dat is een lijst waarbij het kunstwerk iets verdiept in de bak van de lijst ligt, met wat ruimte tussen het werk zelf en de zichtrand van de lijst. Het is een type frame wat kunst erg mooi doet uitkomen.

Deze lijst is van hout en wordt geleverd in het zwart, blank, wit of zwart met zilverfront. Het heeft een zichtrand van 1 cm (10mm) en deze lijst staat standaard ook als keuzemogelijkheid genoemd bij de giclees en reproducties in onze webwinkel.

Verderop deze pagina treft u ook enkele andere variaties aan op de baklijst aan, zoals bredere, hogere of met gouden front.

Houten baklijst zwart
Houten baklijst naturel
Houten baklijst wit

2. Sierlijst

Het tweede type lijst is er één waarbij het opgespannen kunstwerk dmv beugeltjes aan de achterkant van de lijst wordt bevestigd. Hierbij verdwijnt de ruimte tussen het doek en de lijst en sluit de sierlijst dus direct aan op het kunstwerk.

Deze lijsten worden altijd op maat gemaakt. Afhankelijk van de dikte en breedte van de gekozen lijst wordt het ophangsysteem soms aan de lijst  en soms aan het frame bevestigd. Omdat met dit systeem de lijstmogelijkheden vrijwel onbeperkt zijn, kunt u het beste de gewenste lijst zelf komen uitzoeken bij ons in de galeriewinkel of ons een foto sturen van de lijst die u wenst. Vervolgens doen we u een prijsopgaaf toekomen, waarna u kunt beslissen of u het kunstwerk in deze uitvoering wilt laten maken of niet.

Sierlijst op maat

Het inlijsten

Als u een keuze heeft gemaakt voor een lijst, gaan we deze voor u maken of bestellen. Het inlijsten zelf gebeurt vervolgens in eigen atelier* in twee fasen.

De eerste fase is dat het doek opgespannen wordt op een houten frame (spieraam). Hiermee krijgt het doek stevigheid, komt het mooi strak te liggen en krijgt het de juiste maat Het doek wordt zo opgespannen dat de afbeelding van het giclée mooi doorloopt  op de zijkant en de bevestigingsnieten aan de achterzijde van het kunstwerk komen te zitten. Soms is de zijkant gespiegeld (bij giclées), maar soms ook is de zijkant meegeschilderd (bij originele werken). Het voordeel van een mooie zijkant is dat het kunstwerk ook zonder lijst mooi aan de muur zal staan.

De tweede fase is dat het complete opgespannen doek in de uitgekozen lijst wordt geplaatst. Dit gebeurt (afhankelijk van het type lijst) door middel van schroeven, een kliksysteem of met beugeltjes. Als het doek vast in de lijst zit wordt het ophangmechanisme eraan bevestigd en - indien van toepassing - het certificaat op de achterkant vastgemaakt.

* Speciale opdrachten, antiek inlijstwerk en restauratiewerk doen we niet in eigen atelier, maar wordt in samenwerking met het Giclée Atelier en/of lijstenmakerij Richards in Groningen uitgevoerd.

Baklijsten in een andere breedte

Soms ook kan een bredere baklijst mooi staan. De standaard baklijst heeft een zichtrand van 10 mm, maar soms wordt er voor een iets bredere gekozen of een wat hogere lijst. Hieronder treft u de afbeeldingen van de mogelijkheden aan. Neem contact met ons op om een vrijblijvende prijsopgave te laten maken.

Baklijsten met zichtrand van 20 mm

Baklijsten 3D en 18 mm zilver glans

Baklijsten met een zichtrand van 10 mm met zilver- of goudfront

Baklijsten in een andere kleur

De baklijst kan ook in een andere kleur gemaakt worden, bijvoorbeeld een kleur die u terugvindt in het schilderij of die past bij uw wand. Bestel hiertoe het kunstwerk in blanke lijst en vermeld in het opmerkingenvak welke kleur u wenst. Wees hierbij zo specifiek mogelijk. Van paars tot blauw, van mint tot bruin, van fluor tot kastanje, elke denkbare kleur is mogelijk! De kleurtoeslag is € 9,00 per meter en wordt apart nagefaktureerd (om de totale lengte lijst van uw kunstwerk te berekenen telt u 2x de hoogte plus 2x de breedte bij elkaar op).

Neem contact met ons op om een vrijblijvende prijsopgave te laten maken.

Advies in onze winkel

Wilt u graag advies, een custom made lijst of de lijst graag zelf in de winkel komen uitzoeken, bestel dan uw giclee zonder lijst op frame en u kunt ter plekke, samen met ons, bekijken welke lijst er het mooiste bij past.