Wat is een giclee schilderij

DE BELEVING VAN EEN ORIGINEEL

Kunstdrukken van een  zeer hoge kwaliteit, die de beleving van een origineel geven.
Een mooi en betaalbaar alternatief voor mensen die graag echte kunst in huis willen, maar zich toch niet het origineel kunnen veroorloven.

 

SPECIFIEKE KENMERKEN

Een giclée is een zeer gedetailleerde zuivere kunstdruk, die zich onderscheidt door een aantal specifieke kenmerken. Het is een nog relatief onbekende drukmethode, maar sterk in opkomst binnen de kunstwereld vanwege zijn extreem hoge kwaliteit. Een giclee mag alleen zo heten als het aan de volgende voorwaarden voldoet:

• een giclee heeft exact dezelfde kleurintensiteit als het origineel
• de gebruikte inkt is op basis van echte pigmenten
• de pigmenten worden gelaagd aangebracht waardoor er meer dieptebeleving ontstaat
• het wordt alleen toegepast op eerste kwaliteit canvas of op een hoogwaardig zuurvrij papier
• de kleurechtheid is gewaaarborgd voor een zeer lange periode (75 jaar kleurgarantie)

 

Jack Duganne – uitvinder van de giclée techniek

OORSPRONG GICLÉE DRUK

De methode van giclee-druk is voor het eerst in Amerika ontwikkeld. Het is afgeleid van het Franse werkwoord “gicler”, dat stralen of vernevelen betekent. De Kunstenaar Jack Duganne gaf in 1991 de naam giclee aan dit nieuwe drukprocedé.

 

WAAROM KIEZEN KUNSTENAARS VOOR GICLÉES?

Niet alle kunstwerken worden een giclee. De meeste kunstwerken worden nog steeds alleen als origineel verkocht. Om kunst toch ook voor een breder publiek toegankelijk te maken, kiezen de meeste kunstenaars tegenwoordig ook een paar exemplaren uit hun werk, die ze beschikbaar stellen voor reproductie of giclee. Soms mag een dergelijk werk onbeperkt gereproduceerd worden (unlimited art) en soms wordt dit slechts in beperkte gelimiteerde oplage gedaan.

Aan de ene kant is het een geste van de kunstenaar om ook werk beschikbaar te stellen voor mensen die zich geen origineel kunnen veroorloven. Aan de andere kant zijn giclées een prachtige manier voor de kunstenaar om sneller naamsbekendheid op te bouwen en bekend te worden bij een groter publiek.

 

VAN ORIGINEEL TOT GICLÉE

Digitalisatie
Om een giclee te kunnen maken, moet het werk allereerst gedigitaliseerd worden. Dit is een zeer precies proces waarbij de kleuren tot op de honderdste millimeter exact in kaart gebracht worden. Een goed giclee valt of staat met de nauwkeurigheid waarmee dit gebeurt.

De gerenommeerde kunstdruk-ateliers maken maar liefst 64 studio-opnames van het origineel om te komen tot het uiteindelijke beeldbestand. Vanuit verschillende hoeken en onder verschillende lichtvallen wordt het schilderij gefotografeerd. De kleuren worden via kleurfilters apart opgenomen zodat elke pixel exact overeenkomt met het origineel. In Europa zijn slechts een paar kunstdruk-ateliers die op deze specialistische wijze te werk gaan. De giclees van Stips zijn van deze ateliers afkomstig.

 

Het druk proces
Het gedigitaliseerde beeld wordt nu in de exacte tonering, kleurdiepte en pigmentering op het doek overgebracht. Om het giclee daadwerkelijk te kunnen drukken is een geavanceerde en kostbare machinerie nodig. Er wordt gebruik gemaakt van een piëzo-printkoptechnologie, waarbij de inkthoeveelheid en frequentie zeer nauwkeurig kan worden gedoseerd. Deze machines zijn in staat tot een breedte van maar liefst 1,50 mtr te drukken met een vrijwel onbeperkte lengte.

Voordat een giclee op de markt komt, wordt altijd eerst een proefdruk gemaakt. Deze wordt door het atelier en de kunstenaar zelf nauwkeurig vergeleken met het origineel en pas als het helemaal perfect is, wordt de eerste giclee gemaakt. Deze eerste giclee is altijd voor de kunstenaar en wordt niet verkocht.

 

GICLÉE OF REPRODUCTIE?

Een giclee heeft een heel andere uitstraling dan een gewone reproductie. Bij reproductie worden de kleurpixels naast elkaar op de ondergrond aangebracht in plaats van in lagen, wat een platter beeld geeft. Ook wordt er bij reproductie gebruik gemaakt van synthetische inkt in plaats van echte pigmenten. Daarbij wordt er, om de kosten te besparen, veelal op een lagere papier-kwaliteit gedrukt of op een imitatie-canvas.

 

STIPS GICLÉE GARANTIE

Stips biedt op elk giclee-werk uit onze collectie een kleurgarantie van 75 jaar.

Bovendien ontvangt u bij de gelimiteerde werken een certificaat van originaliteit met oplagenummer en handtekening van de kunstenaar zelf.

Alle giclée werken worden op traditionele en vakkundige wijze opgespannen en ingelijst door het Atelier Vorm & Leegte.

 

HOE HERKEN JE EEN ECHT GICLÉE

Om te kunnen zien of je van doen hebt met een echt giclee kun je op de volgende zaken letten:

• een giclee geeft de beleving alsof het een origineel schilderwerk is
• er wordt een kleurechtheid-garantie bij afgegeven van minimaal 75 jaar
• canvas giclee zijn ook echt van canvas en niet van papier met canvasprint
• de prijs… als een giclee hetzelfde kost als een reproductie klopt er waarschijnlijk iets niet, vraag de verkoper desnoods de lijst er af te schroeven zodat je het gebruikte materiaal kan zien

 

BEKIJK ONZE GICLÉES