Ruzicka, Franz

Franz Ruzicka

De uit München afkomstige Franz Ruzicka (1958) is sinds zijn 30e actief in de kunstwereld. Dit was een gevolg van de inspiratie die hij opdeed tijdens een lang verblijf in de Verenigde Staten. Het was daar dat zijn enthousiasme voor de kunst volledig werd aangewakkerd. Hij studeerde daar o.a. bij Frank Dixon in Californië.

Al vanaf het begin realiseerde Franz zich dat het beeld van de mens zijn thuisgebied was. Hij heeft een diepe fascinatie voor het onzichtbare: de mens zijn essentie, zijn sensualiteit en het diepste van zijn ziel… Al deze gebieden hebben zijn volledige aandacht en focus bij de creatie van zijn kunstwerken.

Franz Ruzicka maakt zijn kunstwerken ‘rond’ door de erin aanwezige tegenstellingen in elkaar op te laten lossen. Zoals hij het zelf zegt: “Ik geef er altijd de voorkeur aan een volledige cyclus tussen figuratie en abstractie tot stand te brengen.” Naast het werken op het doek, werkt hij ook veel met materialen als naaldvilt, plastic, plaat, enz.

Internationale bekendheid

De ‘Streep’werken van de mythische vrouwenfiguren hadden een onverwacht groot succes en zorgden in zeer korte tijd voor grote internationale bekendheid. Toch is Franz niet iemand die voort blijft borduren op eenzelfde thema. Juist elke keer weer het nieuwe verkennen, maakt dat hij steeds weer weet te verrassen en te raken met zijn kunst. Door de jaren heen zijn er veel prachtige kunstwerken van zijn hand verschenen. Vaak worden deze aangekocht door grote internationale bedrijven en door musea. Een aantal van zijn werken zijn daarnaast ook beschikbaar als kunstdruk en als giclee.

Tegengif voor rationalisme

Ruzicka is een idealist. Hij noemt zijn kunst een tegengif voor een wereld die gedomineerd wordt door rationaliteit: “Mijn kunst gaat voorbij tijd en ruimte. Het is niet zwaar en ondanks de diepe gevoelens van waaruit het is ontstaan is het helder en inspirerend om naar te kijken. Als in een flits in een droom kan het ook bevrijdend zijn voor lichaam en geest.”


Toont alle 12 resultaten