Escher, M.C.

M.C. Escher

MC Escher – kunstenaar

M. C. Escher (17 juni 1898 – 27 maart 1972) was een Nederlandse graficus die grote bekendheid verwierf met zijn in elkaar overlopende patronen. Hij maakte wiskundig geïnspireerde houtsneden en lithografieën die de verbeelding prikkelen doordat ze situaties voorstelden die onmogelijk zijn.

Hij wist slim te werken met perspectieven en liet zien dat de tussenruimtes van objecten een nieuw object in zich droegen. Gestapelde veelvlakken, hyperbolische geometrie en tessellaties kenmerkten zijn werk. In het begin van zijn carrière liet hij zich inspireren door de natuur en deed hij onderzoek naar insecten, landschappen en planten, die hij gebruikte als details in zijn kunstwerken. Later reisde hij veel naar Italië en Spanje en schetste aldaar gebouwen, stadsgezichten, architectuur en de betegeling van het Alhambra en de Mezquita van Cordoba. De wiskundige structuren van zijn onderwerpen ging een steeds belangrijkere rol spelen in zijn werk. 

De kunst van Escher werd bekend bij wetenschappers, wiskundigen en later ook bij het grote publiek, Veel van zijn ontwerpen zijn later verwerkt in posters, omslagen van boeken, designobjecten, klokken en zelfs bekers en keukenschorten.


Toont alle 5 resultaten