Sijbesma, Martin

Martin Sijbesma

Martin Sijbesma (1968) uit het Friese Kûbaard is met zijn atelier gevestigd in de voormalige gereformeerde kerk. Het is op deze prachtige locatie, waar zijn liefde voor oude voorwerpen, stillevens en oldtimers tot uiting komt op het schildersdoek of houtpaneel.

Met een gedetailleerde fijnzinnigheid brengt Sijbesma zijn onderwerpen tot leven, middels de zogenaamde glaceertechniek, een schilderwijze die gebruikt werd bij de oude meesters uit de 17e en de 18e eeuw. Hierbij wordt op een vaak groenige ondergrond de beeltenis laag voor laag opgebouwd in transparante kleurlagen, wat als resultaat schilderijen met een prachtige schaduwwerking en veel diepte geeft. Ook de nostalgische kleurstelling, die zeer fraai gekozen is bij Sijbesma’s onderwerpen geeft veel sfeer aan het geheel.

De laatste jaren is hij veel oude auto’s aan het schilderen. Deze historische auto’s spreken hem erg aan, omdat ze, zoals hij zelf zegt, een eigen identiteit hebben.

“Dat is wat ik zo belangrijk vind, want tegenwoordig is het allemaal zo´n eenheidsworst en alle auto’s lijken ook op elkaar. Vroeger kon je het horen als er een VW Kever aankwam of een Citroen D2CV. Die auto’s hadden zo’n eigen identiteit en dat vind ik zo bijzonder. En zo’n oude auto heeft ook een schitterende vorm vaak. Prachtig mooie oude koetswerken, mooie ronde vormen en tegenwoordig mis ik dat bij de automobielen. Vroeger werd een auto met de hand getekend, en werd er een tekenaar aan een tafel gezet, en die deed dat met hart en ziel en dat mis ik zo in de huidige computergestuurde vormgeving.”

De serie oldtimer-schilderijen van Martin Sijbesma is ook als giclée uitgevoerd in gelimiteerde oplage. Deze giclée-collectie is verkrijgbaar bij Stips.


Toont alle 15 resultaten