David Bowie, kunstenaar of artiest?

Met het overlijden van zanger en pop-idool David Bowie is een opmerkelijk figuur heengegaan. Alles wat deze man op de bühne bracht, ademde een groot kunstgehalte en getuigde van veel creativiteit. Het is dan ook maar de vraag of we Bowie een artiest moeten blijven noemen of toch liever een kunstenaar?

Zijn performances toonden keer op keer een verrassende en opvallende perfectie in vele kunstuitingen. Met elk nummer dat hij maakte was hij als een kameleon veranderd in een ander mens en verraste hij ons met artistieke en unieke clips die tot de verbeelding van iedere kunstenaar spreken. Het is dan ook niet voor niets dan het Groninger Museum een expositie aan hem wijdde, die op 11 december 2015 gestart is en tot 13 maart 2016 loopt. Dat dit samenviel met zijn overlijden, had niemand kunnen vermoeden.

Muziek

Ter nagedachtenis aan Bowie staat nu heel Groningen in het teken van Bowie. En dat niet alleen bij het Groninger Museum. Ook het carillon van de Martinitoren liet dinsdagmiddag 12 januari veelvuldig het geluid van David Bowie horen. Stadsbeiaardier Auke de Boer speelt graag muziek, die een link heeft met actualiteiten in de stad. De tentoonstelling over Bowie en nu ook zijn overlijden was de aanleiding om naast China Girl nu ook Space Oddity elk half uur over het marktplein te laten schallen.

Verder geeft het NNO op zaterdag 16 januari aanstaande een gratis concert op de Grote Markt met muziek van David Bowie. Dit concert belicht de muzikale inspiratiebron die Bowie was. Bowie inspireert en zocht inspiratie. Deze vond hij in diverse kunststromen waaronder klassieke muziek. De hedendaagse klassieke muziek vond inspiratie in Bowie.

David Bowie Schilderij

Op veel plekken in de stad zie je herinneringen aan deze bijzondere artiest. Zo ook bij Stips. Al aan het begin van de Bowie expositie in Groningen raakte Bo-Lynn geïnspireerd tot het schilderen van dit opvallend pop-idool. Zij heeft hiervoor aquareltechnieken gebruikt. Haar David Bowie schilderij is hier te bekijken en te bestellen.

Bo-Lynn loopt stage bij Stips vanwege haar opleiding art en design. Hier heeft zij al diverse kunstopdrachten uitgevoerd. Zij experimenteert met diverse schildertechnieken en tekent en werkt met glas. Na deze opleiding hoopt zij zich verder te kunnen bekwamen bij de afdeling beeldende kunst en vormgeving bij de Academie Minerva in Groningen.

David Bowie - Bo-Lynn - Aquarel op canvas