Filatov, Elena

Elena Filatov

Elena Filatov is geboren in 1968 in Kazachstan. Ze is afgestudeerd in kunst en muziek in zowel Moskou als in Omsk (Siberië). Als ontwerper en kunstenaar heeft ze geruime tijd in Chabarovsk gewerkt, een stad in het uiterste oosten van Rusland. Daarna is ze naar de Verenigde Staten gegaan en verhuisde naar Portland. In 1995 vertrok ze naar het Duitse Bad Oeynhausen, waar ze is gebleven en zich defintitief als zelfstandig ontwerper en kunstenaar heeft gevestigd.

Elena Filatov is een kunstenares vol warmte en harstochtelijkheid. Haar beleving van de werkelijkheid is intens. De passie die het leven in zich draagt weet ze op het doek naar voren te brengen. Haar onderwerpen zijn mensen, landschappen en bloemen die ze met krachtige penseelstreken tot leven brengt. In haar werk zien we harmonie en contrast op indrukwekkende wijze; men kan niet ontsnappen aan de charme van haar beelden. Deze kunstenares begrijpt de kijker en zoomt van dichtbij in op haar onderwerp, waardoor je soms letterlijk nog de wind van haar geboorteland Kazachstan kan voelen.

Filatov werkt met verschillende materialen als olieverf, acryl, pastel, gouache en potlood met carbon. Naast schilderwerken maakt ze ook aquarellen en collages.

“Welke kleur heeft de wind die over de uitgestrekte goudkleurige velden van Kazachstan raast. Welke kleur heeft de wind waar geen vogel tegenin kan vliegen en die de glinsterend ijzige vorst over de immense Siberische taiga begeleidt. Welke kleur heeft de wind die de eerste zonsopgang in het Verre Oosten begroet. Welke kleur heeft de wind die door de blauwe diepten van de oceaan naar een ander continent heen vliegt. Welke kleur heeft de wind die over donkere bossen waait en over kusten, zeeën en besneeuwde Alpen heenblaast.”

– Elena Filatov


Toont alle 19 resultaten