Essen, Gwendolyn van

Gwendolyn van Essen

Schilderen met pen en inkt…. het is onherroepelijk en onveranderlijk, niets kan nadien weggepoetst worden… niets kan gecamoufleerd worden… het is medogenloos en o zo prachtig. Puur, naakt en echt!

De Noord-Nederlandse Gwendolyn van Essen is afkomstig uit een kunstenaarsfamilie. Ze werkt met inktpen, potlood en grafietpen op blank papier. ‘Een techniek die geen twijfel toelaat: elke aanraking met het blanke papier is definitief.’ Haar atelier heeft ze op dit moment in Zuidhorn, ze woont in Groningen en is aangesloten bij het Fria, de vakvereniging voor beeldend kunstenaars in Friesland.

Haar kunst is een ontwikkeling en een zoektocht. Het gaat over levensvreugde, liefde voor mensen en dieren en de intensiteit waarmee zij de dingen beleeft. Op dit moment houd zij zich vooral bezig met grafiek (droge naald en etsen), tekenen en schilderen van dieren (vogels, katten en paarden in gewassen inkt) en figuratief schilderen op doek en paneel.

‘Mijn droom is me vrij te voelen in mijn expressie, en contact te voelen met het hogere en met God in de natuur. Doel van mijn werk is mensen te inspireren en aan te zetten tot andere en misschien mooiere gedachten.’

De tekeningen in inkt en gewassen inkt worden gemaakt met Oost-Indische inkt, sepia en inkt in diverse kleuren met pen en penseel op papier. Het in een lijn neerzetten van de vorm is het uitgangspunt voor de modeltekeningen en de dierenseries.

De grafiek is voornamelijk diepdruk, een droge naald (ets) en aquatint. Meerdere werken bestaan uit een Irisdruk waarbij in een afdruk gebruikt wordt gemaakt van meerdere kleuren inkt met een vloeiende overgang. Geen enkele Irisdruk is daardoor het zelfde! Daarnaast ook een beperkte oplage vanwege de kwetsbaarheid van het gebruikte materiaal. De materialen bestaan voornamelijk uit kartondruk, plexiglas, aluminium en zink.


Toont alle 2 resultaten